International Photographers participate in MEC’s ‘Etaar’ gathering

مصورين عالميين يشاركون في ملتقى "إطار" بكلية الشرق الأوسط

Author: News Editor/27 April 2017/Categories: News at MEC

نظمت كلية الشرق الأوسط ملتقى التصوير الضوئي والثقافة والفن السابع تحت شعار "إطار"، في الفترة من 23 وحتى 26 أبريل 2017 بالمركز الطلابي بالحرم الجامعي للكلية في واحة المعرفة مسقط، وذلك تحت رعاية الشيخ/ هلال بن غالب الهنائي؛ مستشار وزير السياحة للسياحة الخضراء والمكلف بأعمال مدير عام التخطيط والمتابعة والمعلومات الجغرافية بوزارة السياحة بالسلطنة، حيث هدف الملتقى إلى جمع المصورين المحترفين وهواة التصوير من مختلف الدول حول العالم تحت مظلّة واحدة، وإبراز المواهب الفنية الطلابية من خلال عدد من الورش والدورات المنظمة خلال فترة الملتقى، وبلغ عدد المصورين المشاركين 211 مصورًا ضوئيًا بحوالي 536 صورة من 11 دولة حول العالم وهي الجزائر، والكويت، والبحرين، وسلطنة عُمان، والإمارات العربية المتحدة، والعراق، واليمن، وأستراليا، والمملكة المتحدة، والولايات المتحدة الأمريكية، وباكستان، حيث تم اختيار 50 صورة من بينها لـ39 مصورًا للمشاركة في المعرض عن طريق لجنة تحكيم مكونة من مجيد الفياب البرونزي موسى الرزيقي والمصور حسين البحراني والمصور إسماعيل الفارسي، كما صاحب الملتقى عددٌ من الفعاليات مثل ورشة "أسرار Light-room" والتي قدمها المصور حسين البحراني، وورشة "عُمان والفوتوغرافيا" من تقديم مجيد الفياب/ أحمد الشكيلي.
كما تم إعلان الفائزين في مسابقة التصوير في محور إطار والمحور المفتوح ضمن حفل الإفتتاح للملتقى، حيث جاءت النتائج بفوز حسين عبدالعزيز المؤمن؛ طالب بالجامعة الخليجية في البحرين، بالمركز الأول في محور إطار، تلاه خليفة الريامي؛ طالب بكلية الشرق الأوسط، والذي فاز بالمركز الثاني، وعُمان العدوي؛ طالب بجامعة السلطان قابوس، في المركز الثالث، وعبّر المؤمن عن سعادته بهذا الإنجاز بقوله: "أودّ أن أتقدم بالشكر الجزيل لجميع من ساندني وقدم لي الدعم في هذا المجال، وأخصُّ بالذكر جامعتي؛ الجامعة الخليجية بالبحرين، وأصدقائي العمانيين الذين دائمًا ما يبهرونني بحسن تعاملهم وضيافتهم وكرمهم، كما أنه لشعورٌ عظيم لا يوصف أن أكون هنا للمرة الثانية وأن أكون جزءًا من هذا الملتقى الجميل، وهو ممّا لا شك فيه تجربةٌ رائعةٌ بالنسبة لي".
وفي الجانب الآخر؛ فازت أروى الذهلية؛ طالبة بجامعة السلطان قابوس، بالمركز الأول في المحور المفتوح، وأتت حنينة الجفيلية؛ طالبة بكلية الشرق الأوسط، في المركز الثاني، تلاها حمود النعماني؛ طالب بكلية مزون، والذي فاز بالمركز الثالث. من جهتها عبّرت الجفيلية عن فرحتها بهذا الفوز حيث قالت: "يتم تنظيم ملتقى التصوير الضوئي بشكلٍ سنوي في كلية الشرق الأوسط، جامعًا بذلك مختلف محبّي التصوير في مكانٍ واحد، وما يميّز الملتقى لهذا العام أنه وصل للمستوى الدولي بعد أن كان يصبّ تركيزه على دول الخليج فقط، وإن سعادتي غامرة ولا توصف لرؤيتي إحدى صوري المميزة ضمن الصور الفائزة في محور إطار بعد أن تم اختيارها من بين مئات الصور المشاركة".

Middle East College (MEC) organized its 7th Art, Culture and Photography Summit titled ‘Etaar’, from 23rd to 26th April 2017 at the MEC Student Hub, Knowledge Oasis Muscat (KOM) under the auspices of Sheikh/ Hilal bin Ghalib Al Hinai, Green Tourism Advisor and Acting Director General of the General Directorate of Planning, Follow up and Information, Ministry of Tourism, Sultanate of Oman. The summit aimed at bringing together photographers from various countries from all over the world. Out of the 536 entries submitted by 211 photographers from Algeria, Kuwait, Bahrain, Australia, UK, KSA, UAE, Oman, Yemen, Iraq and Pakistan, 50 photographs clicked by 39 photographers, were carefully chosen to be exhibited in the photography exhibition organized during the summit. The selection of the winning photographs was done by EFIAP-Bronze/ Moosa Al Ruzaiqi, and renowned photographers such as Husain Al Bahrani and Ismail Al Farsi, who are locally and internationally well-known. In addition, the four days event included many activities like ‘The Light-room Secrets’ workshop which was conducted by the photographer Husain Al Bahrani and ‘Oman and Photography’ workshop which was given by EFIAF/ Ahmed Al Shukaili.

The winners of the photography competition in the Open category and Frame category, which came as part of the summit, were announced during the opening ceremony. In the Open category, Husain Al Mo’men from Bahrain won the 1st prize, followed by Khalifa Al Riyami, a student at MEC who won the 2nd prize whereas Oman Al Adawi, a student at SQU, obtained the 3rd prize in this category. Husain Abdullaziz Al Mo’men, a student at Gulf University, Bahrain, expressed his happiness on winning the 1st prize in the competition. He said, “I would like to thank everyone who truly supported me and helped me to win this prize, especially the Gulf University and my friends here in Oman. It is an indescribable feeling to be here in Oman for the second time and being part of this fabulous gathering. It has been a wonderful experience for me for sure!”
On the other side, Arwa Al Thihli, a student at SQU, won the 1st prize in the Frame category, followed by Hunaina Al Gufaili, a student at MEC, who won the 2nd prize and Hamood Al Nu’mani, a student at Mazoon College who won the 3rd prize.
“The photography summit is organized annually, gathering all the photography lovers and those who are passionate about it, at one place. This year, the summit was special as it reached an international level whereas earlier it had focused only on the Gulf countries. It is a matter of great pride for me to see my photograph winning the 2nd prize in the Frame category after being shortlisted and finally chosen from hundreds of entries” said Hunaina Al Gufaili.